Lääkekokeilupäivittelyä

 Tulin päivittelemään tämän pienehkön postaustauon jälkeen hieman lääkekokeilun kuulumisia. Concertan jälkeen sain kokeiluun Medikinet CR:n, joka on puolipitkävaikutteinen metyylifenidaattivalmiste. Vaikuttava aine on siis täysin sama kuin Concertassa, mutta sitä vapautuu elimistöön nopeammin. Vaikutusaika on siten hieman lyhyempi, noin kahdeksan tuntia. Medkinet CR on eri valmiste kuin pelkkä Medikinet- niminen lääke joka on lyhytvaikutteinen, käsittääkseni muutaman tunnin ajan vaikuttava metyylifenidaatti (CR = controlled release). Tästä huolimatta käytän tässä postauksessa kirjoituksen nopeuttamiseksi pelkkää nimitystä Medikinet. Ero on kuitenkin hyvä pitää mielessä muissa yhteyksissä. 

Medikinetin etuja Concertaan verrattuna on, että sen kanssa on mahdollista lähteä liikkeelle huomattavasti pienemmästä annoksesta. Aloitusannos voi olla 10mg ja nostot tapahtua 10mg välein, mutta omalla kohdallani lähdettiin niinkin pienestä annoksesta kuin 5mg. 20mg:hen asti etenin 5mg nostoilla. Syynä varovaisuuteen oli Concertasta aiheutunut pahoinvointi, jonka takia halusin edetä mahdollisimman varovasti ja totuttaa elimistöä rauhassa lääkkeeseen. Tällä hetkellä olen menossa 30mg:ssa, ja todennäköisesti annosta joudutaan vielä tästä nostamaan. Jatkossa aion kuitenkin edetä 10mg:n nostoilla, nyttemmin lääkkeeseen tottuneempana. 

Kuten arvata saattaa, 5mg:n annoksesta ei tapahtunut oikeastaan mitään, hyvää tai pahaa. Ensimmäisinä päivinä oli hieman samanlainen heikottava olo kuin Concertan kanssa, mutta huomattavasti lievempi. Huomattavaa apua lääkkeestä ei juuri ollut. Se kyllä piristi aavistuksen verran, ja jaksoin hieman paremmin keskittyä kuuntelemaan luentoja ja työskentelemään pitkäjänteisesti. 10mg:n kohdalla noston ensimmäisenä päivänä oli jonkinlainen ero 5mg:n verrattuna, seuraavana päivänä sitä ei sitten huomannut oikeastaan enää lainkaan. Lievää heikotusta ja huimausta oli edelleen ensimmäisinä päivinä noston jälkeen. 15 mg: kohdalla teho oli jo hieman selkeämmin havaittavissa verrattuna 10mg:hen; 15mg: kohdalla oli jopa kahtena päivänä huomattavissa selkeää apua keskittymiseen. 20mg ei puolestaan eronnut 15mg:stä juuri mitenkään. Tämänhetkisestä, 30mg:n annoksesta on ollut selkeimmin apua oireisiin. Tuntuvaa apua kesti kuitenkin jälleen vain noin kolme päivää, jonka jälkeen teho alkoi taas hiipua. Viimeistä sanaa en kuitenkaan vielä sano, koska kokeilu jatkuu vielä. 

Kokonaisuutena on kuitenkin sellainen fiilis, että Medikinet ei välttämättä tule toimimaan riittävän tehokkaasti. Yksikään annos ei ole ollut mitään verrattuna siihen, miten hyvin Concerta auttoi jo 18mg:n annoksella muutaman päivän ajan. Concertan kanssa myös teho alkoi hiljalleen laskea, toisin kuin Medikinetissä, missä romahdukset ovat olleet suurempia ja yhtäkkisempiä.  Concertasta tuli sellainen olo, että annosta ei olisi tarvinnut nostaa kovin paljon, jotta pysyviä tehoja alkaisi löytyä. Medikinetissä huomattava teho kestää sen pari päivää annoksen noston jälkeen, ja sitten on taas kuin mitään nostoa ei olisi ollutkaan. Toki nostovaraa löytyy tästä annoksesta vielä tuplasti lisää, joten en ole vielä heittämässä hanskoja tiskiin.

Mihin Medikinet sitten on auttanut, ja mihin ei? Kuten totesin, piristävä vaikutus tässäkin lääkkeessä tuntuu onneksi, ja jaksan työskennellä hieman pidempään ilman jatkuvaa tarvetta tauoille, enkä ole aivan niin väsynyt vaikutusajan loputtua. Kuunteleminen on selkeästi helpompaa kuin ilman lääkettä, samoin asioiden suunnittelu jossakin määrin. Kuitenkin etenen silti melko hitaasti ottaen huomioon sen, että opiskelen lähes koko lääkkeen kahdeksan tunnin vaikutusajan. Edistys on  kyllä suurempaa kuin ilman lääkettä, mutta eteneminen on siitä huolimatta melko hidasta. Opiskelemani asiat eivät myöskään tunnu jäävän kovin hyvin mieleen, toisin kuin Concertan kanssa. Asiat pysyvät sillä hetkellä mielessä kun niitä luen, mutta pidemmällä ajalla ne tuntuvat tuttuun tapaan häviävän kuin tuhka tuuleen. Opitun mieleen palauttaminen on hieman helpompaa, mutta kaipaisin siihen vielä enemmän apua lääkkeeltä. Concertan kanssa kaikki luettu jäi heti mieleen ilman suurempia ponnisteluja, ja pystyin jonkun verran helpommin palauttamaan mieleen opittuja asioita myös lääkkeen vaikutusajan loputtua. 

Toisaalta lääkekokeilua on hieman hankaloittanut se, että kuluneiden viikkojen ja kuukausien hommat ovat olleet sellaisia, jotka ovat olleet jossakin määrin helpompia ilman lääkettä. Viimeisimpään suorittamaani kurssiini kuului luentojen lisäksi 13 sivun esseen kirjoittaminen kolmesta kaunokirjallisesta teoksesta. Lääkkeestä oli apua luonnollisesti luentojen kuunteluun ja muistiinpanojen läpikäymiseen, mutta lukemiseen ja kirjoittamiseen vain toisinaan. Pienimmät annokset eivät vaikuttaneet kirjoittamiseen tai kaunokirjallisuuden lukemiseen oikeastaan mitenkään, mutta 20 ja 30 mg:n kohdalla kirjoittaminen, argumenttien muodostaminen ja kirjojen herättämien ajatusten rakentaminen sujuvaksi tekstiksi tuntui todella tahmealta. Hommat tuntuivat sujuvan paremmin sitä myöten, kun lääkkeen vaikutus hiipui. Päin vastoin kuin voisi luulla, tuntui, että vaikutuksen lakattua löysin itseni kirjoittamasta uudelleen sitä kökköä tekstiä, jonka olin kyhännyt kasaan lääkkeen kanssa. 

Medikinetin kanssa en siis vielä ole juurikaan päässyt kunnolla testaamaan, minkä verran siitä on apua pitkien, akateemisten tekstien lukemiseen. Kesäopintojen myötä pääsen kuitenkin onneksi kokeilemaan vielä sitäkin.

Entä sivuvaikutukset? Kuten mainitsin, Medikinet on aiheuttanut lievää, siedettävissä olevaa heikotusta. Jos yöunet jäävät vajaiksi, muutaman kerran on ollut enemmältikin pahaa oloa. Kuitenkin jos olotila on yleisesti hyvä, niin Medikinet ei ole ainakaan tähän mennessä aiheuttanut pahoinvointia läheskään siinä määrin kuin Concerta. Unettomuutta on ollut toisinaan, mutta tähän on onneksi auttanut lääkkeen oton aikaistaminen. Olen selvittänyt takarajat kuullekin annokselle, ja olen aikaistanut heräämistä ja lääkkeen ottoa aina hieman nostojen yhteydessä. Concertaan verrattuna Medkinet nostaa kyllä sykettä huomattavasti enemmän. Jo 10mg kohdalla kohtuullisessa ponnistelussa syke on välillä hypännyt pilviin. Leposyke on kuitenkin ollut onneksi normaali ja rasituksessakin se on tasaantunut nopeasti. Tykyttelyt myös yleisemmin tasaantuvat käytön myötä, niitä on aina enemmän annosta nostaessa. Verenpaine on välillä ollut hieman koholla, mutta pysynyt normaalin rajoissa. Jää nähtäväksi, pysyvätkö haitat hyötyjä pienempinä, mutta tähän mennessä näin on ainakin ollut. 

Lääkekokeilua on myös hankaloittanut vaikeudet ylläpitää unirytmiä. Liian myöhään otettu lääke vie yöunet, ja toisaalta liian huonosti nukkuneena en uskalla mahdollisen pahoinvoinnin takia ottaa lääkettä. Ja jos en ota lääkettä, aikaisin nukkumaan meneminen ja päivärytmin ylläpitäminen tuottavat vaikeuksia. Kierre on loputon, ja välillä tulee pitkiäkin pausseja. Eteen päin kuitenkin tarvotaan, ja tällä hetkellä aikomuksena on jatkaa annosten nostoja tarvittaessa. Jää tosiaan nähtäväksi (ja myöhemmin tänne päivitettäväksi!), että löytyykö Medikinetistä riittävän vasteen antavaa annosta ilman sivuvaikutuksia, ja jos ei, niin mitä sitten seuraavaksi. 

Kommentit

Suositut postaukset